cmd > dir > dir plik.txt

Problemy i dyskusje dotyczące systemów firmy Microsoft

cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez sakuwbarakushow » 27.08.2010 (Pt) 14:26

Witam mam taki problem otóz :

CIACH://zapodaj.net/c7686d0eb83c.bmp.html

chciałbym teraz poglądnąć zawartość pliku txt to wpisuję
Kod: Zaznacz cały
dir > wiersz.txt

I jak widać nic się nie dzieje ;/ Dlaczego? Złej komendy uzywam ? Jeżeli tak to jaką mam użyć ?

2)
Jak sprawdzić także wielkości dowolnego pliku z katalogu ? / and wielkość całego katalopgu (najlepiej na przykładzie)

Pozdrawiam
sakuwbarakushow
 
Posty: 128
Dołączył(a): 27.07.2010 (Wt) 22:59
    Windows 7 Firefox

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez Czajo » 27.08.2010 (Pt) 14:46

najlepiej wejść przez okno komputer i otworzyć normalnie plik :P
ewentualnie daj:
Kod: Zaznacz cały
notepad.exe D:\Dokumenty\Opowiadania\wiersz.txt

a i najważniejsze: zmień nazwę tematu na bardziej konkretną

edit:
nawet na screenie masz wielkości plików w katalogu (podane w bajtach). Wystarczy wejść do katalogu poprzez plecenie dir
Obrazek
|200 post 5 sierpień 2010 14:51|Obrazek
[color=#0000FF][b]
Avatar użytkownika
Czajo
Administrator
 
Posty: 182
Dołączył(a): 14.07.2009 (Wt) 19:47
Lokalizacja: Giżycko
Twój znajomy: Adax
System: Windows XP
    Windows XP Firefox

Re: cmd - pokaż zawartość plików / wielkość plików

Postprzez sakuwbarakushow » 27.08.2010 (Pt) 15:19

Czajo napisał(a):najlepiej wejść przez okno komputer i otworzyć normalnie plik :P
ewentualnie daj:
Kod: Zaznacz cały
notepad.exe D:\Dokumenty\Opowiadania\wiersz.txt

a i najważniejsze: zmień nazwę tematu na bardziej konkretną

edit:
nawet na screenie masz wielkości plików w katalogu (podane w bajtach). Wystarczy wejść do katalogu poprzez plecenie dir


hihi przerabiam materiął do szkoły.W końcu muszę byc lepszy od tej chołoty a tam wszyskto robimy w tekstowej ;/ Dlatego chce się trochę poduczyć ^^
Thx

BTW: coś nie działa to poprawnie ;/

CIACH://zapodaj.net/e058863102d1.bmp.html
ort. \\adams
sakuwbarakushow
 
Posty: 128
Dołączył(a): 27.07.2010 (Wt) 22:59
    Windows 7 Firefox

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez Sordi » 27.08.2010 (Pt) 15:30

Poducz się lepiej Polskiego. ^^

@Topic

Zejdź do poziomu C:/ bo tak nie odpalisz notepada.
Prędzej to zrobisz z uruchom.
A jak chcesz zejść to wklepujesz.:
Kod: Zaznacz cały
cd..
następnie
cd ..

Potem wchodzisz w katalog windowsa i wklepujesz notepada.

Zapomniałem dodać, jeśli chcesz wejść w Windowsa musisz wklepać.
Kod: Zaznacz cały
cd Windows
Avatar użytkownika
Sordi
Specjalista
 
Posty: 124
Dołączył(a): 22.07.2010 (Cz) 18:20
System: W7 Home Premium x86
    Windows 7 Chrome

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez sakuwbarakushow » 27.08.2010 (Pt) 16:05

no chyba się nie rozumiemy ;/

Chcę mieć podgląd pliku w cmd ;/
Wiem jak to na Linuxie zrobic ale jak na Windows ..ehh
sakuwbarakushow
 
Posty: 128
Dołączył(a): 27.07.2010 (Wt) 22:59
    Windows 7 Firefox

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez Sordi » 27.08.2010 (Pt) 16:11

Wpisz
Kod: Zaznacz cały
dir wiersz.txt

Bez >
Avatar użytkownika
Sordi
Specjalista
 
Posty: 124
Dołączył(a): 22.07.2010 (Cz) 18:20
System: W7 Home Premium x86
    Windows 7 Chrome

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez sakuwbarakushow » 27.08.2010 (Pt) 18:49

Sordi napisał(a):Wpisz
Kod: Zaznacz cały
dir wiersz.txt

Bez >


To pokazuje tylko info o pliku a nie jego zawartość ;/

Staraj się pisać bardziej starannie. \\adams
sakuwbarakushow
 
Posty: 128
Dołączył(a): 27.07.2010 (Wt) 22:59
    Windows 7 Firefox

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez adax » 27.08.2010 (Pt) 20:36

chciałbym teraz poglądnąć zawartość pliku txt to wpisuję


Zawsze możesz użyć polecenia edit a w nim odtworzyć plik.txt
Nie znalazłeś rozwiązania Twojego problemu? Zarejestruj się lub Zaloguj.

Obrazek| Pozdrawiam! Adax
200 post - 3.08.09 12:10 | 300 post - 6.09.09 11:45 | 400 post - 23.11.2009 22:49 | 500 post - 22.08.2010 20:54 | 600 post - 23.07.2011 16:40
Avatar użytkownika
adax
Administrator CEO
 
Posty: 524
Obrazki: 1
Dołączył(a): 23.05.2009 (So) 16:41
Twój znajomy: Kpc21
System: Windows 7, Debian 5, iOS, Mac OS X
    Windows Vista Opera

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez sakuwbarakushow » 28.08.2010 (So) 12:14

Adax
Ne ma takiego czegoś jak "edit" ;/

CIACH://zapodaj.net/2d008df592e6.bmp.html

Kolor czerwony zarezerwowany jest dla administracji - staraj się używać inny
sakuwbarakushow
 
Posty: 128
Dołączył(a): 27.07.2010 (Wt) 22:59
    Windows 7 Firefox

Re: cmd > dir > dir plik.txt

Postprzez gstlt » 02.09.2010 (Cz) 19:15

Panowie, panowie (i panie). To zupełnie nie tak.

Usystematyzujmy informacje, wszystko po kolei:

Znaki większości (> i >>), mniejszości (< i <<) i pionowa kreska ( | ) służą do przekierowania wyjścia/wejścia komendy a nie do wypisywania zawartości pliku... chociaż mogą być też tak użyte w odpowiednich sytuacjach. I tak, kiedy użyłeś komendy
Kod: Zaznacz cały
dir > plik.txt

wykonało się dir, czyli wypisanie zawartości bieżącego katalogu, wyjście tej komendy (czyli po prostu tekst) zostało przekierowane (>) do pliku plik.txt, powodując przy okazji jego nadpisanie. Użycie >> zamiast > spowodowało by dopisanie wyjścia komendy dir na końcu pliku.

Kolejna kwestia dot. notepad.exe - nie trzeba używać .exe wywołując komendę, system sam automagicznie szuka odpowiednich rozszerzeń. Nie jestem w tej chwili pewien co do kolejności, ale najprawdopodobniej najpierw szuka .exe, następnie .com a na końcu .bat/.cmd.

Aby uruchomić notepad, nie trzeba wchodzić do katalogu w którym się on znajduje, czyli (u mnie C:\Windows i C:\Windows\system32 na Windows XP SP3), dzięki zmiennej systemowej PATH - komenda nie znaleziona w katalogu bieżącym, będzie szukana w kolejnych katalogach wewnątrz tej zmiennej. U mnie wygląda to tak:
Kod: Zaznacz cały
C:\>echo %PATH%
C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin\classic;C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin;C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin\client;C:\DevSuiteHome_1\jlib;C:\DevSuiteHome_1\bin;C:\DevSuiteHome_1\jre\1.4.2\bin\client;C:\DevSuiteHome_1\jre\1.4.2\bin;C:\Program Files\Windows Resource Kits\Tools\;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;


Komenda edit, jak zasugerował adax, istnieje w Windows XP SP3 i systemach wcześniejszych, w Windows 7 już jej chyba nie ma - nie mam w tej chwili do takowego dostępu, żeby sprawdzić. Komenda ta standardowo znajduje się w C:\Windows\system32. Jeśli ścieżki nie ma dodanej do PATH, to system nie znajdzie tej aplikacji.

I teraz, na koniec, rozwiązanie problemu: Jak wypisać zawartość pliku na konsolę?

Pod DOS jest komenda type, szybka pokazówka jak to zrobić w połączeniu z przekierowaniem strumienia (wyjścia):
Kod: Zaznacz cały
C:\>echo To jest jakis tekst ktory przekierujemy do plik.txt > plik.txt

C:\>type plik.txt
To jest jakis tekst ktory przekierujemy do plik.txt

C:\>

Komenda echo, jak się pewnie domyśliliście służy po prostu do wyświetlenia na ekranie tego, co znajduje się za nią. UWAGA! Wszystkie dane umieszczone w pliku, do którego przekierowujecie wyjście (używając >) zostaną skasowane!

Mam nadzieję, że to wyjaśniło wiele wątpliwości ;)
Wszelkie dodatkowe informacje dotyczące komend DOSa, można bardzo łatwo znaleźć używając wyszukiwarki (np. Google).
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
CIACH://gstlt.info
Avatar użytkownika
gstlt
Specjalista
 
Posty: 94
Dołączył(a): 02.09.2010 (Cz) 16:48
Lokalizacja: Szczecin, PL
Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Następna strona

Powrót do Microsoft Windows

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron